Het draait hier om TEKST.

Met hoofdletters.

En met DT.

TEKST met DT?

TEKST met DT staat voor tekst met nèt ietsje meer. Meer zeggingskracht, meer gevoel, meer persoonlijkheid. Het resultaat is steeds een prettig leesbare tekst, afgestemd op de doelgroep. Waar nodig enthousiasmerend, waar gewenst met een flinke dosis humor of juist heel zakelijk. Zo krijgt elke tekst zijn eigen sfeer. 

 

Beroepshalve voel ik me natuurlijk als een vis in het water als het gaat om de gezondheidszorg. Ik schrijf graag over mijn vakgebied. Zo heb ik in het verleden meegewerkt aan een periodieke nieuwsbrief voor praktijkondersteuners. Ook zat ik in de redactie van het Tijdschrift voor Praktijkondersteuning van het Nederlands  Huisartsen Genootschap. 

Het vertalen van vaktaal naar gewone-mensen-taal is een belangrijke vaardigheid van een praktijkverpleegkundige. Je moet complexe ziektebeelden of  werkingsmechanismen van medicijnen kunnen uitleggen, op een manier dat het beklijft, zonder dat er essentiële informatie verloren gaat.

Dáár ligt mijn kracht in het schrijven, dáár ontmoet de schrijver de verpleegkundige: het helder en gestructureerd overbrengen van een boodschap, met kennis van zaken. 

TEKST met DT:

Uw verhaal in klare taal!

Maatwerk

Nog een raakvlak tussen schrijven en werken in de zorg: Het beste resultaat bereik je met maatwerk. In zorgjargon heet dat "Persoonsgerichte Zorg". Tekstschrijven is ook persoonsgericht: De tekst moet afgestemd zijn op de wensen van de opdrachtgever én op de specifieke doelgroep.

Voor het schrijven begint moet eerst helder zijn wat de tekst bij de lezer moet bewerkstelligen. Belangrijke vragen zijn: 

  • Welke boodschap moet worden overgebracht?
  • Wie behoren tot de doelgroep
  • Welk gevoel of gedrag moet de tekst bij de lezer oproepen? 

Het antwoord op deze vragen is bepalend voor de sfeer die een tekst zal ademen. En dat is maatwerk. 

Wat schrijft TEKST met DT?

Artikelen, blogs, voorlichtingsmateriaal, webteksten, brochures, flyers, verslagen en nog veel meer. Ook het corrigeren of redigeren van teksten is mogelijk. Een voorbeeld van een editorial, destijds voor TPO, vindt u hier. Een wat langer artikel, over osteoporose is hier te lezen.
Overigens schrijf ik niet uitsluitend voor en over de zorg. Ik maak graag uitstapjes naar andere onderwerpen. Zo heb ik een onder andere ook een brochure voor een speeltuin geschreven, nieuwsbrieven voor een koor en persberichten.

Enkele reacties van opdrachtgevers:

  • O. Dijkstra, huisarts, over het schrijven van webteksten en jaarverslagen: "Dank voor je werk. Het ziet er prachtig uit. Geweldig zeg, wat kun jij snel werken, ik ben stupéfait!"
  • S. Leijser, systeemtherapeut, over het maken van webteksten: "Tekst is heel prettig, je schrijft goed."

 

Nieuwsgierig geworden of ik iets voor u kan betekenen? Neem contact op.